понеділок, 23 листопада 2015 р.

Розв’язки завдань І етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики для учнів 8 класу

1. Доведіть, що добуток трьох послідовних натуральних чисел, складений з другим із них, є кубом другого числа.
Розв'язання. Нехай друге число х. Тоді (х -1)х(х+1)+х=х3 - х + х = х3.

2. Є лист паперу в клітинку і олівці 6 кольорів. Зафарбуйте найменше число клітин так, щоб для будь-яких двох кольорів знайшлося дві клітини цих кольорів, що граничать по стороні. Доведіть, що менше число клітин зафарбувати не можна.
Відповідь: 12 клітин.
Розв'язання. З умови випливає, що існують клітини кожного кольору. Якщо якогось кольору буде тільки одна клітина, то в неї має бути 5 різнокольорових сусідів, що неможливо. Отже, кожного кольору хоча б по дві клітини, а всього - не менше 12 клітин. Приклад (не єдиний).
1
2
3
4
3
4
5
6
6
1
5
2
3. На острові проживають 2010 мешканців, кожен з яких або лицар (завжди говорить правду), або брехун (завжди бреше). Одного разу всі жителі острова розбилися на пари, і кожен про свого напарника сказав одну із фраз: «він лицар» або «він брехун». Чи могло виявитися так, що тих і інших фраз було виголошено порівну?
Відповідь: ні.
Розв'язання. Якщо в парі стоять два лицарі або два брехуни, то вони один про одного скажуть «він лицар». Якщо в парі стоять лицар і брехун, то вони обидва скажуть «він брехун». Таким чином, кожна фраза виголошена парне число разів. Якби цих фраз було порівну, то кожна фраза пролунала б по 2010: 2 = 1005 разів. А це число непарне.

4. ABCD - квадрат, AD = ВE = CE. Знайдіть кут AED.
Відповідь: 30о, 150о.
Розв'язання. Трикутник ВCE - рівносторонній. Можливі два випадки його розташування - всередині квадрата і ззовні. У першому випадку кут AВE = 90о +60о = 150о, кут ВAE = ВEA = 15о, EAD = EDA = 90о - 15о = 75о, AED = 180о - 2•75о =30о.
В другому випадку кут AВE = 90о - 60о = 30о, кут ВAE = ВEA = 75о, EAD =EDA =90о - 75о = 15о, AED = 180о - 2•15о = 150о.

5. Є числа 1, 2, 4, 6. Дозволяється вибрати будь-які два з наявних чисел і помножити їх на одне і те ж натуральне число. Чи можна за кілька таких операцій зробити всі числа рівними?
Відповідь: ні.

Розв'язання: Розглянемо добуток даних чисел. Спочатку він дорівнює 4S. Зауважимо, що число 4S не є квадратом натурального числа. Якщо якісь два з даних чисел множаться на деяке натуральне число n, добуток даних чисел множиться на n2. Отже, якщо воно не було квадратом натурального числа, воно їм і не стане. Але якщо всі наявні числа стануть рівними між собою, то їх добуток буде квадратом. Тому, такими операціями не можна вирівняти наявні числа.

Немає коментарів:

Дописати коментар